hoofdstuk 9 / 9

9. Kennismaken met de raad

Introductie

Lokale rekenkamers en rekenkamercommissies (verder: rekenkamer) werken doorgaans primair voor de gemeenteraad. Daarom is het belangrijk dat raadsleden goed weten wat je doel is en hoe je werkt. En dat jouw raad en jouw rekenkamer van elkaar weten hoe ze willen samenwerken en wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Wisselingen in samenstelling van de raad (bijvoorbeeld na verkiezingen) of de rekenkamer zijn een goede aanleiding om opnieuw kennis te maken en de basis te leggen voor een goede samenwerking.

Om dat te ondersteunen staan hieronder zes bouwstenen voor een ontmoeting tussen (nieuwe) raad en rekenkamer. Daarmee kun je jouw eigen programma samenstellen, voor een fysieke of een online-bijeenkomst. Alle bouwstenen zijn aanpasbaar aan jullie lokale behoefte.

Aandachtspunten

  • Je kunt de ontmoeting benutten voor het Voorstellen van elkaar (en elkaars werk) maar ook voor het Verdiepen van de samenwerking. In een minimale variant houd je alleen een presentatie om jouw rekenkamer te introduceren aan de raadsleden. Maar je kunt ook in gesprek gaan over jullie rol en positie in relatie tot de raad. Of over mogelijke onderzoeksonderwerpen en -aanpakken.
  • De meeste bouwstenen bieden werkvormen voor kleine en voor grotere groepen.
  • Als jouw rekenkamer zaken anders wil gaan aanpakken dan is dit het moment! Bespreek niet enkel wat je altijd al deed, maar ook wat je van plan bent en wilt bereiken.
  • Pas de vorm en de inhoud aan op wat handig of nodig is voor jouw rekenkamer en raad. Mail ons via kompas@nvrr.nl wat je er van hebt gemaakt en/of wat je vindt van de bouwstenen.

Afwegingen

  • Bepaal vooraf wat je wilt bereiken. Wil je de nieuwe raad vooral vertellen wat je doet? Of (ook) bespreken en afspreken hoe je wilt samenwerken? Kies vervolgens welke onderdelen je benut en pas die waar nodig aan.
  • Als de bijeenkomst onderdeel is van het startprogramma van de raad dan is het verstandig om je vooral te richten op Voorstellen omdat de nieuwe raadsleden nog weinig ervaring zullen hebben met de rekenkamer (en/of het raadswerk). In die bijeenkomst kun je dan afspreken om een jaar later een vervolgbijeenkomst te organiseren om meer de diepte in te gaan.
  • Waarschijnlijk is het prima als de ontmoeting vooral in het teken staat van de rekenkamer, maar check wel of het goed om raadsleden iets te laten vertellen over hun eigen werk.
  • De bouwstenen zijn primair voor het gesprek tussen rekenkamerleden en raadsleden, maar je kunt overwegen ook andere partners (zoals college of ambtelijke organisatie) te betrekken. Ook kun je sommige onderdelen prima benutten voor een teamdag met je rekenkamer.

Voorstellen

1. Basispresentatie

Doel: informeren wat de rekenkamer is, mag en doet

Wat: PowerPointpresentatie

2. Kennismaken

Doel: elkaar professioneel en persoonlijk beter leren kennen

Wat: drie werkvormen met kennismakingsvragen

3. Kennisquiz

Doel: luchtige test met weetjes over rekenkamer en raad

Wat: quiz

Verdiepen

4. Discussie

Doel: bespreken hoe de rekenkamer kan gaan werken en hoe raad en rekenkamer daarvoor willen samenwerken

Wat: vragen en stellingen

5. Brainstorm

Doel: bedenken van mogelijke onderzoeksonderwerpen of -vormen

Wat: drie brainstormvormen

6. Oefening

Doel: werken aan manieren om de rekenkamer succesvol te maken

Wat: drie oefeningen